Communicator Op Energetisch Niveau
Roberta Aiello
  • © 2024 Roberta Aiello Contact 0

Roberta Aiello

Citroenmelisse - Melissa Officinalis

Citroenmelisse-Melissa-Officinalis

Citroenmelisse is een van mijn favoriete kruiden. Ik heb het ook heel graag in de tuin groeien en kan het je enorm aanraden er lekker veel van in potten of in je tuin te planten. Heerlijk om een verse thee van te maken een tinctuur van bereiden of een zalf van maken. Of gewoon een blaadje plukken en kneuzen tussen je vingers en met je ogen dicht en echt een paar minuten lang aan ruiken.

Nu heb ik al vanaf dat ik een klein kind was last van een koortslip, en echt geloof me ik heb alles maar dan ook echt alles geprobeerd, maar niks werkt echt goed.
Tot ik een jaar geleden voor het eerst citroen melisse innam toen ik het weer had en het als sneeuw voor de zon binnen een paar dagen volledig verdwenen was.

Ik dacht eerst nog zou dit toeval zijn? Maar de laatste keer, toen ik die lente griep had, kreeg ik weer een koortslip. Dit keer was hij ook al goed aan het door komen. Wat altijd lelijke vervelende koorsten geeft. Ben toen met mijn eigen gemaakte tinctuur van citroenmelisse begonnen. 3x per dag 20 druppels. En ook dit keer trok het weg zonder verder door te komen. Het verdween echt volledig zonder vervelende bijwerkingen en ook geen lelijke korst op mijn lip.

De tinctuur is heel makkelijk zelf te maken. Neem 40 mg vers planmateriaal, en overgiet dit met 40% alcohol zodat het echt onder staat. snij het plantjes in stukjes zodat het nog beter opgenomen kan worden door de alcohol.
Het is echt heel erg belangrijk dat het vers is omdat de bestanddelen (o.a. geraniol en citral), vervliegen als je het droogt en niet meer die belangrijke medicinale werkingen heeft.
Pluk de bladeren vlak voordat hij gaat bloeien. En het liefste in de ochtend als de douw net van de bloemen af is en de zon er nog niet op staat.
Schud het 2x per dag in de ochtend en de avond. Zet het op een droge koele plek en na 8 weken kan je het met een kaasdoek filteren en in donker bruine pipet flesjes doen van 30 ml. Deze tincturen blijven echt jaren goed zeker 6 a 7 jaar. Maar wel op een donkere koele plek bewaren.

Citroenmelisse is voor zoveel in te zetten. Een lekkere thee voor het slapen gaan zorgt er voor dat je echt beter slaapt. Ook helpt het goed bij de spijsvertering. Het maakt rustig maar versuft je niet.
Het kalmeert en ontspand, het verbeterd het denkvermogen. Een kalmeert het hart als je last hebt van hartkloppingen. Goed tegen misselijkheid, en ook wagenziekte als je daar last van hebt. En als je een crème of zalf hebt is het ook geweldig in te zetten tegen insecten beten. En is bloeddruk verlagend, dus als je lage bloeddruk hebt beter niet te vaak nemen. En als laatste is het antiviraal en schimmel werend.

Citroenmelisse bevat meer dan 40 verschillende soorten etherische oliën. Verder zitten er fenolzuren, triterpeenzuren, flavonoïden, bitterstoffen, looistoffen, monoterpene glycosiden, melitrilzuren, slijmstof, de vitaminen C, E en betacaroteen plus nog enkele minerale bestanddelen in.

Je kan het ook aan je dieren geven. De bijen zijn er gek op en het schijnt heel goed te zijn om citroenmelisse rond een bijenkorf te planten. En als je dier last heeft van hartkloppingen, hartaandoeningen en nerveus hersen aandoeningen kan dit kalmeren. Muggen zijn er niet gek op en stoot ze zelfs af, dus het kan goed werken tegen muggen. Een lekker ruikend plantje naast je bed dus.

Wees voorzichtig als je schildklier medicatie slikt. Overleg sowieso altijd met je arts of dierenarts voordat je iets gaat nemen. Ik ben geen arts en geen dierenarts.

Terug naar Blog…

Aanmelden Voor Nieuwsbrief

icon-telegram.pngInstagram.pngFacebook.png