Kruidengeneeskunde - Dijkviltbraam (Rubus Armeniacus)
30/05/2024 15:19 Opgeslagen in: Kruidengeneeskunde
De braam is een geweldige medicinale plant voor mens en dier die op dit moment door heel Nederland bloeit. Het blad van de braam kan je drogen of vers een thee van maken. De vruchten zitten vol met vitamine A wat goed is voor je ogen, vitamine C wat goed is voor je immuunsysteem en je beschermd tegen celschade. Er zit ook vitamine E in wat ook je cellen beschermen. Verder zit er vitamine B1, B2, B3, B6, foliumzuur, Vitamine K, ijzer mangaan magnesium calcium fosfor kalium en zink. Echt een vitamine bommetje dus.
Het blad van de bramen kan je eten helemaal in deze tijd zijn de jonge blaadjes heel goed toe te voegen aan je salade. Of je doet een paar blaadjes heel fijngesneden door de maaltijd van je hond.
In vroeger tijden werd braam blad ingezet tegen ontstoken tandvlees. Iets wat je nu ook nog kan doen. Gewoon door het blad te kneuzen en er op de leggen. Of een thee te maken en af te laten afkoelen en er een paar keer per dag een minuutje mee te spoelen.
Mocht je maagproblemen hebben dan kan de vrucht van deze plant of het sap van de braam heel rustgevend zijn voor je maag. Dit kan je ook proberen om aan je hond te geven als ze last hebben van hun maag. Gewoon wat heel fijngesneden blaadjes door hun voedsel mengen. Of meekoken met het vlees wat je kookt voor ze.
Als je een thee maakt van de bramen dan kan deze je bloedsuikerspiegel reguleren en kan het kan ook ingezet worden als je diaree, koorts maagzuur, en blaasontsteking hebt.
En als je verkouden bent met een loopneus dan maak je van bramen sap met wat honing een heerlijk en medicinaal drankje voor jezelf. Ook dit kan je aan je hond geven. Een eetlepel verdund sap met een beetje honing voor de maaltijd kan prima.
Maar ook eczeem is te behandelen met bramen blad. Dan maak je een thee van de bladeren en dompel je daar een schone doek in en dep je met die doek de eczeem. En de rest gooi je uiteraard niet weg maar drinken je lekker op.
Mocht je hond huidproblemen of huiduitslag of schaafwonden hebben dan kan je dit ook op die manier behandelen. Gebruik dan de jonge bladeren van de blad om een infusie van te maken.
Mix de bladeren niet met andere kruiden maar gebruik het gewoon puur. Ik doe dit zelf het aller liefste ook omdat je de smaak van de braam op die manier goed leert (her)kennen. Mocht je het niet lekker vinden zoet het dan met een beetje biologische honing.
Mocht je zelf gaan plukken pluk ze dan niet naast akkers waar gewassen verbouwd worden omdat die vaak ook bespoten worden met pesticide. En ook niet langs de kant van de weg, dat is ook niet zo gezond. Maar ga lekker naar een bos of park. En pluk daar een paar bladeren van de struiken die je tegenkomt en maar er een heerlijke verse thee van als je thuis bent. Of neem een thermosfles mee met kokend water daar in en stop daar de blaasjes in van de struik zodat je onderweg een lekkere gezonde bramen blad thee hebt.
Voor honden
Ja bramen kunnen zeker aan honden gegeven worden maar absoluut met mate. Er zit veel vezel in de vrucht en te veel vezel kan lijden tot diaree en braken, helemaal als ze het niet gewent zijn. Maar 1 of 2 bramen kan absoluut geen kwaad voor ze. In de zomer kan je 1 of 2 ingevroren bramen geven als tussendoortje. En kijk gewoon hoe ze het er op doen.
De informatie die ik hier plaats over het medicinale gebruikt bij je hond heb ik uit het boek " The complete Herbal Handbook for the dog and cat", van Juliette de Baïracli Levy. Zij schrijft daar veel uitgebreider over in haar boek(en) dan ik hier doe. Maar wat ik zo gelezen heb is bijna alles op dezelfde manier inzetbaar bij je dieren als voor mensen.
Uiteraard ga je eerst naar de dierenarts als er wat mis is met je hond. Voordat je ook maar iets uitprobeert waar ik hier over schrijf. Want ik wil absoluut nooit verantwoordelijk zijn als het mis gaat. Als je dus iets geeft aan je dier, of jezelf, doe je dat altijd voor eigen risico.
Terug naar Blog…